درایوهای صنعتی را میتوان بخش جدایی ناپذیر در فرآیندهای صنعتی به شمار آورد. به خصوص زمانی که حفاظت از موتور بسیار برای ما مهم و چالش برانگیز باشد. همانطور که میدانید صنعت در حول محور موتورها در جریان است و عمل مینماید، و چیزی که این موتورها را کنترل مینماید، درایو میباشد. در این بلاگ قصد داریم تا انواع درایو صنعتی برق، انواع آن و دیگر ویژگیهایش را مورد بررسی قرار دهیم.
درایو چیست؟
درایو الکتریکی قطعهای است که از آن برای کنترل حرکت ماشین الکتریکی استفاده میگردد. این درایورهای صنعتی الکتریکی، به یک منبع انرژی برای کار کردن نیاز دارند. این منبع انرژی میتواند توربین گازی، موتور بنزینی و …. باشد. ساختار اصلی درایو الکتریکی را بخش قدرت در کنار یک سیستم کنترلی پیچیده تشکیل میدهد. این سیستم کنترلی توانایی این را دارد که سرعت، موقعیت و گشتاور محور موتور را کنترل نماید. این کنترل توسط نرم افزار انجام میگیرد و بسیار دقیق است. به زبان سادهتر این وسیلهها جهت کنترل موتورهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. گفتن این نکته بسیار حائز اهمیت است که از دلایلی که از درایو صنعتی استفاده میشود، توانایی بهبود در عملکرد و کارایی موتورهای الکتریکی را دارند.
انواع درایو صنعتی
درایو در صنعت برق دارای دسته بندی و انواع مختلفی میشود که در ادامه دسته بندیهای مهم آن را شرح میدهیم.
- درایو در صنعت بر پایه منبع تغذیه
- درایوهای موتور AC
- درایوهای موتور DC
- درایو در صنعت بر پایه سرعت چرخش
- درایو سرعت ثابت (Constant speed drive)
- درایو سرعت متغیر (Variable speed drives)
- درایو در صنعت بر پایه متغیر کنترل
- درایو گشتاور ثابت
- درایو توان ثابت
- درایو کنترل برداری
- درایو در صنعت بر پایه فاز
- تک فاز به سه فاز
- سه فاز به سه فاز
- تک فاز به تک فاز
- درایو در صنعت بر پایه تعداد موتور
- تک موتوره
- چند موتوره
- موتور گروهی
- درایو در صنعت بر پایه موج خروجی
- شبه سینوسی (MSW)
- سینوسی خالص (PSW)
اجزا تشکیل دهنده درایو صنعتی
موتور
پر اهمیتترین جز تشکیل دهنده این وسیله موتور آن میباشد. و به موتورهای DC، AC، سنکرون و القایی تقسیم میگردد.
مدولاتور توان
به طور کلی این قطعه وظیفه تغییر فرکانس و شدت نیرو را بر عهده دارد. و به نواع مبدل، مدار امپدانس متغیر و مدار سوئیچینگ تقسیم میگردد.
واحد کنترل
از واحد کنترل برای کنترل و بهینهسازی عملکرد مدولاتور توان استفاده میگردد. این بخش مراقبت از موتور و ماژول قدرت را نیز بر عهده دارد.
واحد سنجش
در درایو صنعتی برق، سرعت و کارایی موتور میبایست مورد سنجش قرار بگیرد و به همین دلیل واحد سنجش طراحی گردیده است. همچنین برای کاربرد آن برای حفاظت نیز میباشد.
منبع تغذیه
منبع تغذیه در درایو صنعتی میتواند بنزینی، دیزلی، توربین بخار و… باشد.
کاربرد درایور الکتریکی
بدون شک و با قطعیت تمام میتوان گفت در هر جایی که الکتروموتورها در حال کار هستند، به درایور صنعتی نیاز است. در تمام خطوط تولید جهت استفاده هر چه بهتر و مطلوبتر از موتورهای الکتریکی به این وسیله نیاز است. در کارخانهها نیز برای بالا بردن دقت، سرعت بخشیدن به تولیدات و جلوگیری از استهلاک و سوختن موتور از این وسیله استفاده میشود. همچنین از دیگر موارد کار با دایور صنعتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- آسانسور
- میکسر
- جرثقیلهای سقفی
- نوار نقاله
- سیستم های HVAC
- دستگاه اکسترودر
- ماشین آلات جوشکاری
- وسایل نقلیه الکتریکی
- سیستمهای انرژی تجدیدپذیر
مزایای استفاده از درایور صنعتی برق
- کاهش هزینه تعمیرات درایور صنعتی
- جلوگیری از استهلاک موتور
- صرفه جویی در هزینههای جانبی
- حرکت آهسته و نرم موتور
- صرفه جویی در انرژی
- کاهش صداهای اضافی
تفاوت اینورتر و درایو
یکی از اشتباهات متداول که در صنعت وجود دارد، این است که در بعضی موارد به جای درایو از اینورتر استفاده میکنند. یک صنعتگر ماهر باید به این موضوع واقف باشد که این دو واژه به طور کامل و مطلق معادل یکدیگر نیستند. این گونه بیان کنیم که یک درایو موتور یک دستگاه برای کنترل سرعت، گشتاور و جهت موتورهای الکتریکی میباشد که به زبان دیگر یعنی شامل یک ماژول الکترونیک قدرت، یک ماژول کنترلی و یک رابط کاربری است.
قسمت الکترونیکی برای راه اندازی موتور، برق AC که از شبکه آمده است را به وضعیت مناسب برای راه اندازی موتور تبدیل مینماید. ولی قسمت کنترلی، توان وارد شده بر موتور را بر اساس ورودیهایی که کاربر تعیین نموده، تنظیم مینماید. همچنین درایورها قابلیت استفاده در تمامی موتورها را دارند. این در حالی است که اینورتر را میتوان نوع خاصی از درایو دانست که قابلیت تبدیل برق DC به برق AC با فرکانس و ولتاژ متغیر دارد. این دستگاه دارای یک ماژول یکسو کننده، یک ماژول مبدل و یک ماژول کنترلی است.
ماژول یکسو کننده برق AC ورودی از شبکه را به DC تبدیل مینماید و دوباره ماژول مبدل آن را به برق AC که دارای ولتاژ و فرکانس مورد نظر میباشد، تبدیل مینماید. در آخر نیز ماژول کنترلی ولتاژ و فرکانس، برق اعمال شده به موتور را بر اساس ورودیهای خواسته شده و کاربر تنظیم مینماید. در پایان میتوانم ادین نتیجه کلی را از تفاوت بین این دو مفهموم بگیریم که، هر اینورتری نوعی درایو است اما برعکس آن صحیح نمیباشد و تمامی درایوها، اینورتر نمیباشند.
تفاوت درایو سنگین کار و سبک کار
در تفاوت درایو سنگین کار و سبک کار باید بدین شکل شرح دهیم که این تفاوت معمولاً در درصد اضافه بار یا همان Overload است. این درصد در درایور سبک کار، ۱۱۰ تا ۱۳۰ است و در درایور سنگین کار ۱۲۰ تا ۱۵۰ میباشد. سبک بارها بیشتر مناسب مواردی است که نیاز به تحمل اضافه بار بالا و کار به صورت مداوم را ندارند. سنگین بارها تحمل اضافه بار و کار مداوم را دارند. از دیگر علل تفاوت سنگین بار و سبک بار بودن، قطعاتی است که داخل درایو صنعتی به کار برده شده است. مثلاً در درایو سنگین کار از IGBTهایی با جریان بالاتر استفاده شده است.
جمع بندی
در این بلاگ از نیرو نیک پرداز کهربا شما را با انواع درایو الکترونیکی آشنا نمودیم و تلاش کردیم مطالبی را که برای شما مفید است به شکلی مفید برای شما شرح دهیم. در صورت داشتن هر گونه سوال و ابهامی میتوانید نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سلام شما اموزشم دارید؟
سلام روز بخیر با شماره تماس 09131140532 تماس بگیرید